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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
19/12/2022 |
Data da última atualização: |
20/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ALVES, H. K. M. N.; SILVA. T. G. F. da; JARDIM, A. M. da R. F; SOUZA, L. S. B. de; ARAÚJO JÚNIOR, G. do N.; SOUZA, C. A. A. de; MOURA, M. S. B. de; ARAUJO, G. G. L. de; CAMPOS, F. S.; CRUZ NETO, J. F. da. |
Afiliação: |
HYGOR KRISTOPH MUNIZ NUNES ALVES, UFRPE; THIERES GEORGE FREIRE DA SILVA, UFRPE - Serra Talhada, PE; ALEXANDRE MANIÇOBA DA ROSA FERRAZ JARDIM, UFRPE; LUCIANA SANDRA BASTOS DE SOUZA, UFRPE - Serra Talhada, PE; GEORGE DO NASCIMENTO ARAÚJO JÚNIOR, UFRPE; CARLOS ANDRÉ ALVES DE SOUZA, UFRPE; MAGNA SOELMA BESERRA DE MOURA, CPATSA; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; FLEMING SENA CAMPOS; JOSÉ FRANCISCO DA CRUZ NETO, UFRPE. |
Título: |
The use of mulch in cultivating the forage cactus optimizesyield in less time and increases the water use efficiency ofthe crop. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Irrigation and Drainage, v. 72, n. 1, p. 75-89. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/ird.2758 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Measurements of crop evapotranspiration (ETC) and crop coefficients (kC)incactus have not yet been adjusted for the phenological stage using conserva-tion practices (i.e. mulching). In this study, soil water dynamics, ETCandkCwere measured in the forage cactus under cultivation systems with (WM) andwithout (NM) the use of mulch in the semi-arid region of Brazil.Opuntiastrictawas subjected to irrigation depths based on a percentage of the referenceevapotranspiration (ET0) (rainfed, 25, 50, 75 and 100%) and to two systems ofcultivation: WM and NM. Over time, the phenophases (?Ph) were established;the soil water balance components were calculated and the crop yield wasevaluated at harvest. The use of 8.2 Mg ha1mulch led to almost no reducedwater consumption by the crop when compared to the NM system; however,the mulch did maximize yield, at 839C day, when irrigated with 50% ET0. ThekCvalue was higher under the WM system, with the differences decreasingthroughout the cycle (?PhI, 36%;?PhII, 27%;?PhIII, 23%;?PhIV-HT, 17%; and?PhIV-RF, 14%). Therefore, the use of mulch in cultivating the cactus opti-mized forage production in less time and significantly increased the water useefficiency of the crop |
Palavras-Chave: |
Emissão de cladódio; Fenofase; Semiárido. |
Thesagro: |
Cobertura Morta; Palma Forrageira; Solo. |
Thesaurus Nal: |
Opuntia stricta. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/253182/1/The-use-of-mulch-in-cultivating-the-forage-cactus-optimizesyield-in-less-time-and-increases-the-water-use-efficiency-ofthe-crop.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
02/05/2022 |
Data da última atualização: |
16/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALVES, R. das D.; DAVID, J. M.; BRAGA, R. M.; SIQUEIRA, K. B.; STROELE, V.; BARBOSA, G.; COSTA, J. P. de S. J. da; SILVA, I. E. da. |
Afiliação: |
RIAN DAS DORES ALVES, Universidade Federal de Juiz de Fora; JOSE MARIA DAVID, Universidade Federal de Juiz de Fora; REGINA MACIEL BRAGA, Universidade Federal de Juiz de Fora; KENNYA BEATRIZ SIQUEIRA, CNPGL; VICTOR STROELE, Universidade Federal de Juiz de Fora; GUILHERME BARBOSA, Universidade Federal de Juiz de Fora; JOAO PEDRO DE S. J. DA COSTA, Universidade Federal de Juiz de Fora; IZAQUE ESTEVES DA SILVA, Universidade Federal de Juiz de Fora. |
Título: |
Nutrin Price: uma plataforma colaborativa para seleção de produtos alimentícios. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SISTEMAS COLABORATIVOS, 17., 2022. Anais... Porto Alegre: Sociedade Brasileira de Computação, 2022. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Evento online. |
Conteúdo: |
Parte da população apresenta deficiência nutricional devido às más condições de alimentação. O custo dos produtos alimentícios e o desconhecimento dos nutrientes são fatores relevantes para a má nutrição. Selecionar produtos ricos nutricionalmente e com baixo custo são desafios. Este trabalho propõe uma plataforma para captação, organização e visualização de dados e preços dos produtos consumidos. A solução busca, por meio da colaboração de usuários e supermercados, prover informações referentes aos produtos, de modo a apoiar a seleção desses produtos. Como resultado, buscamos mitigar o problema da má nutrição na sociedade. Um estudo de viabilidade foi conduzido a partir dos dados capturados. |
Thesagro: |
Alimento; Deficiência Nutricional; Nutrição Humana; Preço. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142574/1/Nutrin-Price.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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